Vad kostar en värmepump?

När man ska gå in och börja kolla på de olika priserna på en värmepump så är det en hel del saker som man måste vara på det klara med innan man faktiskt köper någon. Det är väldigt viktigt att du skaffar en värmepump som har rätt dimensionering för din fastighet, för skulle den inte ha det så finns det ett antal problem som kommer att drabbad dig. Det är framför allt så att det definitivt kan påverka dina kostnader åt det mer negativa hållet, och har man inte rätt typ av värmepump till den unika villan så kommer alltså kostnadsargumentet att vara dödfött.

Om du nu skulle köpa en värmepump som är alldeles för liten för ditt hus så kommer det att betyda att den antingen behöver arbeta betydligt mer för att kunna leverera den mängd värme som behövs för att värma huset, men oftast är det så att en liten värmepump istället inte klarar av att värma huset bra, vilket innebär att du kommer att få ett kallt hus, till ingen nytta. Om du har en alldeles för stor värmepump så kommer den inte att värma huset mer eller bättre än en värmepump som anpassats efter din fastighet, den kommer däremot att kräva betydligt mycket mer i elförsörjning, vilket i sin tur innebär att dina kostnader för elen kommer att påverkas negativt för din plånbok.

Ta in många offerter

installatörDet är därför väldigt viktigt att du fattar ett klokt och eftertänksamt beslut innan du köper din värmepump, och det absolut bästa du kan göra är att kontraktera en firma som sysslar med den typ av uppvärmningsalternativ som du känner att du vill ha. De kan många gånger erbjuda helentreprenad, vilket dels kan göra att du kan hålla nere dina kostnader betydligt och ha ett bra förhandlingsläge, framför allt om du tar in många olika offerter från olika företag och ställer dem mot varandra. Det ger dig en bild av hur prisbilden kommer att se ut och samtidigt vad som ingår i arbetet. De sitter också på kunskapen om vilken typ av värmepump det är som passar bäst för både uppvärmningssättet och fastigheten, och det är här beräkningen på årligt energibehov är den avgörande faktorn. Det är den som sätter standarden för vad du i slutändan ska välja när det kommer till värmepumpar.

När det kommer till priset på denna värmepump du nu, förhoppningsvis, kommer att investera i så ligger den avgörande faktorn i vilken typ du måste ha beroende på vilket uppvärmningsalternativ som kommer att värma ditt hus. Det billigaste sättet att värma huset på idag utav dessa alternativ är luft/luftvärmepump, och dessa värmepumpar kostar omkring 10 000 – 25 000 kronor. Man bör dock vara medveten om att det alternativet av uppvärmning bör kompletteras med annat, då det bland annat inte kan värma ditt vatten. Dyrast är Luft/vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar, som ligger på mellan 50 000 till 250 000 kronor, men det viktiga här är att välja rätt och inte betala för mycket för något som du egentligen inte behöver. Det är därför viktigt att göra en noggrann bedömning av din fastighets energibehov och konsultera kunnig personal för ett bra beslut. Det är en hög kostnad inledningsvis, men det kommer att betala sig över tiden. En bra start är att ta in offert på värmepump från flera (helphero.se)

Arbetskostnad för installation av Värmepump kan vara underlag för skattereduktion (Rotavdrag som kom 2008 gällande även i skrivande stund 2021 samt troligen även 2022) Läs mer om rotavdrag 2022 här.