Energibrunn

Det hål som borras när man ska installera bergvärme till fastigheten kallas energibrunn. Det finns en hel del saker man måste tänka på innan man ger sig i kast med att börja borra för värme från berget och i det här avsnittet så tänkte vi ta upp lite olika saker som är viktiga att ha i åtanke.

Att tro att det bara är att borra en energibrunn och sedan koppla på det till systemet i huset innebär att man förenklar verkligheten. Det krävs mycket mer än så, och inte enbart handlar det om tekniska lösningar som måste fixas till, du behöver även vara medveten om vad du får eller inte får göra när det kommer till borrningen. Något som du måste förvissa dig om innan du alls kan tänka på energibrunn och bergvärme är att ditt hus måste ha ett vattenburet värmesystem. Det gör att övergången mellan uppvärmningsalternativ blir betydligt enklare, och skulle du ändå välja att installera bergvärme med exempelvis redan existerande direktverkande el så kommer det att kosta väldigt mycket mer.

Du måste också se till att dina radiatorer eller din golvvärme är utformade på ett sätt som gör det möjligt för värmen att cirkulera på ett bra och effektivt sätt. Innan ett byte till bergvärme från energibrunn så har radiatorerna normalt en högre effekt, vilket innebär att du måste veta att de klarar av att fortfarande leverera tillräcklig värme efter bytet.

Att tänka på innan du borrar

När man sedan börjar att borra så finns det ytterligare några saker som man måste tänka på. Svenska kommuner har som krav på att du måste ansöka om att få borra en energibrunn, vilket innebär att processen kan ta lite längre tid då du väntar på godkännande. Dessutom är det viktigt att hålets placering inte hamnar alldeles för nära tomtgränsen, då marken kring hålet blir kallare över tid, vilket kan påverka grannens nuvarande eller framtida bergvärmeinstallation. Dessutom måste du veta om det finns kablar i vägen, så en kontakt med olika ledningsägare är ett måste.

Djupet på en energibrunn varierar, och beror på hur djupt berggrunden ligger, men brukar ligga någonstans mellan 80 till 200 meter.