Bergvärme

I vår berggrund så finns det lagrad solenergi som man kan använda för att värma upp en fastighet. En värmepump, som vi redan varit inne på, utnyttjar denna outtömliga källa och transporterar den in i ditt hus, helt miljövänligt och klimatsäkert. Det finns olika sätt och platser som man hämtar denna värmeenergi ifrån och ett av de absolut mest driftsäkra alternativen är bergvärme.

En bergvärmepump är helt enkelt den perfekta lösningen för dig som vill ha ett heltäckande uppvärmningssystem av ditt hushåll och ditt vatten. De hål som borras går ner till omkring 80-200 meter, helt beroende på hur det ser ut på din tomt och vad man behöver göra för att det ska vara möjligt för dig att skaffa denna uppvärmningsmetod. Det kan skilja sig åt ganska mycket när det kommer till omkostnader, framför allt beroende på hur djup man måste borra, men det brukar klassas som ett av de dyraste alternativen, framför allt i installationsfasen. Men om man bortser från att kostnaden för bergvärme är ganska hög, så finns det mycket med denna uppvärmningsmetod som är den bästa lösningen på marknaden. Det är nämligen så att bergvärme hämtar värmeenergi från berggrunden, där temperaturen alltid är konstant. Det betyder att driftsäkerheten är väldigt stor, och att du inte behöver bekymra dig om att luftens temperatur utomhus kommer att påverka din uppvärmning.

Man har hört lite olika skrönor och myter om bergvärme, bland annat att om en boende i ett bostadsområde har borrat för bergvärme så kommer inte andra grannar att kunna göra samma sak eftersom det sägs att värmen inte kommer att räcka till. Det kan vi direkt avfärda nu, värmen är hela tiden återskapande och kommer definitivt att räcka åt alla. Ett borrhål håller dessutom i omkring 60 år så det är en långsiktig investering i din fastighet som kommer att göra mycket för både boendekostnader och värdet på huset.

Fördelar med bergvärme

• Det spelar inte någon roll om du har liten eller stor tomt, du kan fortfarande använda dig av bergvärme.
• Hålet i bergen kommer att hålla en jämn temperatur hela året.
• Det är en mycket liten inverkan som behövs på din tomt.
• Kostnadseffektivt över en längre period.
• Ökar värdet på huset.

Vad kostar bergvärme?

Intresset för bergvärme har ökat de senaste åren, och många människor investerar i denna smarta energikälla. Det som oftast talar emot det hela är priset, och visst är den initiala kostnaden för installationen hög, men då tänker man inte på vad det är man faktiskt får.

Genom undersökningar och faktiska installationer har det visat sig att bergvärme är det sätt som i längden gör att du får en stabil och kostnadseffektiv uppvärmning som betalar sig självt på ett antal år. Med lägre månadskostnader kan du dessutom spara mer.

Initialpriset kommer troligen att landa någonstans mellan 100 000 och 200 000, och det är mycket pengar, men fördelarna överväger absolut de ekonomiska nackdelarna, och tänker man långsiktigt så kommer dessa pengar att komma tillbaka till dig som köpare genom minskade uppvärmningskostnader. Bergvärme sägs lönar sig efter ungefär 15-20 år och därför är ett långsiktigt tänkande och planerade viktigt innan man väljer den här installationen. Har du till exempel nyligen flyttat in i ett hus som inte har bergvärme, skulle en sådan investering på fastigheten dels ta ner månadskostnaderna och samtidigt öka husets marknadsvärde, vilket innebär att du får mer för det när du säljer.